STRAVA CHALLENGE 2

Odvozi najzanimljiviji lik u svojoj okolini na Stravi

Svoju vožnju objavi na svojem Facebook profilu preko aplikacije STRAVA i objavu označi s  #poliartstrava

Možda ne možemo voziti bicikl izvan svoje okoline, ali se možemo zabavljati dok stječemo kondiciju. Svoj trening ćemo posvetiti obliku vožnje koji se nacrta na karti aplikacije Strava na kraju vožnje. Najzanimljivije likove ćemo nagraditi.

FB Poli oktober 2020 Strava 5 2 copy

10 SAVJETA ZA BICIKLIRANJE TIJEKOM JESENI 

Jesen je prekrasno doba godine za biciklizam jer nam nudi mogućnost promatranja prirode koja se brzo mijenja i poprima svoje boje. Svakako ne smijemo zaboraviti da su dani tijekom jeseni kraći, mogu pojaviti nepredviđeni pljuskovi, a temperature su niže nego ljeti. Zato se moramo pravilno pripremiti za vožnju biciklom.

U nastavku se nalazi 10 odličnih savjeta kako najbolje iskoristiti vrijeme koje je ispred nas.

1. Provjerite kada sunce zalazi
Kada se ljeto pretvori u jesen, prva velika promjena je duljina dana. Dani postaju kraći, što znači da imamo manje dostupnog dnevnog svjetla, pa se naša vožnja biciklom mora prilagoditi satima u danu kada je vidljivost još dobra.

Preporučljivo je da najprije isplanirate kada ćete voziti bicikl. Svaki dan možete vidjeti kada sunce izlazi i zalazi. Na taj način ćete se na vrijeme vratiti kući prije mraka.

2. Pazite na podlogu
Jesen je zasigurno spektakularno doba godine za bicikliste, ali morate biti oprezni jer cesta može postati opasna i skliska. Radi toga je potrebno obratiti pozornost na uvjete.

Vožnja biciklom po jesenskom lišću
Vožnja biciklom po jesenskom lišću zahtjeva povećanu dozu opreza. 
Vožnja biciklom po jesenskom lišću je na prvi pogled romantična i privlačna, ali morate znati da lišće na asfaltu postaje sklisko, a samim time i opasno. Ako se tijekom vožnje biciklom ne želite smočiti ili neočekivano pasti, neophodno je obratiti pažnju na tlo na kojem se vozite.

3. Pratite situaciju u planinama
Kada idete voziti bicikl u planine ili brda, tijekom jeseni treba još više obratiti pozornost na vrijeme. Prije nego što krenete, pogledajte vremensku prognozu, provjerite web kamere i temperaturu na vrhu brda.

Možete si pripremiti i plan B ako primijetite da se situacija pogoršava jer vas to može spriječiti da se popnete na vrh. U tom slučaju je vožnju na vrh najbolje ostaviti za toplije dane, a u vrijeme jeseni radije krenite drugim putem.

4. Budite vidljivi
Dobra vidljivost je uvijek izuzetno važna, a u jesen se morate pobrinuti da vas ostali sudionici u prometu brzo primijete. Vaš bicikl mora biti opremljen dobrim svjetlima koja će svijetliti jako i kvalitetno te upozoravati na vašu prisutnost.

Vaša odjeća također treba biti izrađena od materijala i reflektirajućih boja koje su brzo uočljive. Navedeno je potrebno kako bi vas druga vozila mogla vidjeti i po lošem vremenu.

5. Obucite se slojevito
Tijekom jeseni su razlike između dnevnih i noćnih temperatura prilično velike, stoga uvijek trebate biti prikladno i dovoljno slojevito odjeveni. Ujutro trebate imati dovoljno tople odjeće koju ćete moći skinuti tijekom dana (ako vam bude toplo) jer će temperature tijekom dana rasti.

Nemojte zaboraviti vjetrovku i tanke rukavice koje će zaštiti vaše dlanove. U jesen je vrijeme zahtjevnije i zato je od ključne važnosti da ste dobro opremljeni i kvalitetno odjeveni jer ćete tek tada sigurno uživati u vožnji.

6. Gume za sva godišnja doba
Provjerite jesu li vaše gume primjerene za jesensko doba. Za sklisku površinu guma mora imati dovoljan profil jer na taj način lakše odvaja vodu. Također, prije svakog polaska provjerite da u gumama ima dovoljno zraka.

7. Ne zaboravite piti tekućinu
Kao i u ljetno vrijeme, tako i u jesen je potrebno piti dovoljno tekućine te paziti na dovoljnu hidrataciju tijela. Budući da su temperature u jesen niže, često se dogodi da zaboravimo piti tekućinu jer ne osjećamo jaku žeđ kao ljeti. Međutim, morate znati da tijelo i u jesen treba puno tekućine i soli koju gubi tijekom znojenja.

8. Briga o biciklu treba biti na prvom mjestu
Briga za dobre performanse bicikla je vrlo važna. Stoga, prije vožnje provjerite kočnice i mjenjač kako biste krenuli na sigurnu vožnju. Ako potrošite i nekoliko minuta na čišćenje i podmazivanje lanca, produžit ćete mu životni vijek. Na taj način će prijenos raditi mnogo bolje.

9. Ostanite suhi
U jesen je vrijeme promjenjivo, pa se vrlo lako može dogoditi da vas uhvati kiša tijekom vožnje bicikla. Ako ste daleko od kuće, a uhvati vas kiša, zaustavite se i potražite zaklon. Ako se ne smočite, lakše ćete podnijeti hladnoću. U slučaju da vozite mokri, vaše tijelo troši više energije kako bi održavalo konstantnu tjelesnu temperaturu.

10. Skratite zimsku stanku
Jesen je izvrsno doba godine za bicikliza koje vam omogućava vožnju biciklom po ugodnim jesenskim temperaturama. Ako ćete slijediti dane upute, definitivno ćete voziti bicikl cijelu jesen te ćete iskoristiti svaki slobodni vikend za dužu vožnju biciklom. To će skratiti zimsku pauzu na čemu će vam biti zahvalno vaše zdravlje.
 

 

 

Natrag na spisak